Anti-Jante

Jag har inventerat anti-janteaktiviteten i vårt avlånga land och funnit att vi är på god väg mot en ny och mer livsbejakande livsstil. En färsk artikel pekar på effekten av sociala medier och hur de uppmuntrar till ett kanske t o m överpositivt imageskapande. Artikeln är från Sydsvenskan – rätt lång men bitvis klart läsvärd – och pekar på en kulturförändring som redan har kommit en bra bit på väg. Det är inte längre “fult” att framhäva sig själv (i alla fall inte överallt) och sina positiva kvalitéer. Men jag vet av mångårig terapeutisk erfarenhet att Jante (tillsammans med den traditionella tolkningen av Luther) fortfarande är ett ENORMT problem och förstör livskvalitéen för otaliga svenskar. Här är länken och ingressen till Sydsvenskans artikel:

Facebook har sprängt jantelagen

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1192973/Facebook-har-brsprangt-jantelagen.html

Text: Anders Mildner
Uppdaterad 5 augusti 2010 4.38 Publicerad 1 augusti 2010 16.49

Reportage.

2010 gör svenskarna plötsligt något som varit totalt otänkbart tidigare i historien. De skryter. Via Facebook och Twitter skriker folk ut hur fantastiskt deras liv är och hur bra det går för dem på jobbet. Hur god deras mat är och hur tjusiga saker de shoppar. Men vad i hela friden är det som är på väg att hända med den återhållsamma och nästan blyga svenska identiteten?

Det finns några varianter på Anti-jante-affirmationer, varav en är med i mitt tidigare jante-inlägg (Assertiva affirmationer). Den bästa jag hittat bland de andra är denna:

Dina rättigheter

 • Du har rätt att finnas till och vara älskad.
  · Du har rätt att ta emot utan skuld.
  · Du har rätt att uttrycka dina känslor och behov.
  · Du har rätt att inte påta dig ansvaret för andras känslor.
  · Du har rätt att säga Ja och Nej, utifrån vad du vill.
  · Du har rätt att umgås med vem du vill.
  · Du har rätt att går vart du vill.
  · Du har rätt att vara fri i alla delar av dig.
  · Du har rätt att göra misstag.
  · Du har rätt till dina tankar, känslor och värderingar.
  · Du har rätt att ägna den tid du behöver åt dig själv.

från  http://www.kjellhaglund.com/personlig_utveckling.htm

(Besök gärna Kjell Haglunds sida om personlig utveckling enl ovan – där finns en hel del som är praktiskt och användbart.)

Byt ut “du” mot “jag” och du har ett utmärkt komplement till den tidigare listan på assertiva affirmationer. Grejen är bara: Det gäller att använda dem! En del av er kommer att läsa listan och tänka ungefär: “Det där låter bra. Det stämmer verkligen. Nåt jag behöver ta till mig” – och sen gå vidare med allt annat i livet. Men – den transformativa kraft som ligger i dessa affirmationer kommer bara fram om man läser dem regelbundet (helst t o m högt) och med övertygelse.

Jag slutar med en blänkare om att Anti-jante kampen nu förs även långt upp i Norrland:

Nordmalings kommun tar jantelagen vid hornen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nordmaling-tar-jantelagen-vid-hornen-1.1037876

Publicerat 2010-02-01 20:42  Dagens Nyheter

Nordmalings kommun går nu till offensiv mot jantelagen. Med hjälp av EU-pengar, 600.000 kronor, ska en projektanställd medarbetare försöka komma tillrätta med trista attityder i stil med att ”du skall icke tro att du är något”.

Anti-jante – Assertiva affirmationer

Jantelagen har vi alla hört talas om. Den är ofta citerad och hänvisad till i alla möjliga sammanhang. Här kommer den igen:

 • Du skall inte tro att du är något.
 • Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 • Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 • Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 • Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 • Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 • Du skall inte tro att du duger till något.
 • Du skall inte skratta åt oss.
 • Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 • Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Den skrevs av Sandemose som ett uttryck för småstadskollektivets förtryck av individualiteten. Den har sedermera internationellt blivit känd som formuleringen av en speciellt skandinavisk attityd. Inte så smickrande för oss svenskar precis.

Jag uppfattar den som ett oerhört välformulerat uttryck för ondska. Den syftar till att kontrollera – och tillintetgöra – döda – det individuella i människan. Den förnekar vår rätt till mening och självförverkligande.

Jantelagen väger fortfarande tungt i världen – och inte bara i Skandinavien. Jag har sett så många utbrända och sönderstressade människor som levt under dess malande förtryck – med sitt eget medgivande. Jantelagen är djupt rotad i kulturen. En förutsättning för att den ska göra sitt jobb är att den internaliseras – dvs att vi åtminstone undermedvetet tar något av den till oss. Därför vill jag mana till ett anti-jante-uppror och hoppas att just DU som läser detta vill vara med! Och jag är inte den enda eller första – vi blir fler och fler för varje dag. Det finns t o m en bok och början på en organisation för anti-jantar, se http://www.jante.se. För att ytterligare inspireras kan du lyssna på en sång som vill reta upp dig till anti-jante-kamp:

För att ha en chans att besegra det massiva fördömandet från jante-lägret behöver vi redskap – vapen. Ett mycket praktiskt användbart sådant är en lista med “assertiva affirmationer” – en uppräkning av sånt som vi har rätt till i och med att vi är individer med en i grunden okränkbar frihet. Här kommer den:

 • Jag har rätt att tycka som jag tycker (men inte att kräva att andra ska tycka likadant)
 • Jag har rätt till mina egna värderingar, tankar och känslor
 • Jag har rätt att ändra mig och att bestämma hur jag vill leva mitt liv
 • Jag har rätt att bestämma mina mål och prioriteringar
 • Jag behöver inte rättfärdiga mina känslor och beteenden inför andra människor
 • Jag respekterar mina egna behov och gränser
 • Jag har rätt att tala om för andra människor hur jag vill bli behandlad
 • Jag har rätt att inte svara på frågor och att ta den tid jag    behöver om jag vill svara
 • Jag har rätt att fråga andra människor om hjälp
 • Jag har rätt att göra misstag
 • Jag har rätt att ändra mig och att ibland agera ologiskt
 • Jag har rätt att tycka om mig själv även om jag inte är perfekt
 • Jag har rätt att låta bli att svara i telefonen när det ringer
 • JAG HAR RÄTT ATT VARA EN EGEN INDIVID OCH ATT VÄLJA SJÄLV

Och – att jag har dessa rättigheter innebär naturligtvis att andra har det också, vilket jag lämpligtvis bör respektera!

Vilka av ovanstående känns lätta eller svåra för dig?  Läs gärna flera av affirmationerna dagligen tills du är totalt jantebefriad (och skriv gärna en kommentar om hur det går).

Och så till sist en bild som får symbolisera livsinspiration i sann anti-jante-anda: